vineri, 1 februarie 2008

ALIMENTARI CU APA SI DRUMURI PENTRU LOCALITATILE JUDETULUI BOTOSANI

Programe de finantare si tipuri de lucrari realizate in perioada 2000-2008

Ø
PROGRAMUL SAPARD
S-au derulat proiecte in valoare totala de 17.904.679 Euro, realizandu-se 148,23 km drumuri asfaltate, in tot judetul si 4 alimentari cu apa ale localitatilor : Manoleasa, Ungureni, Copalau, Albesti si Todireni.

Ø
PROGRAMUL DE DEZVOLTARE RURALA(PDR)
Program finantat de Banca Mondiala, in care judetul Botosani a fost judet pilot, avand ca grup tinta rezolvarea problemei de alimentare cu apa a 20 comune din judet cat si a pietruirii drumurilor comunale si satesti din aceste localitati. Programul a inceput in 2002 si s-a finalizat in 2007.
Fondurile alocate au fost in valoare de 8.761.579 USD, avand ca rezultate, reabilitarea a 206,288 km, 3 poduri(lungime=59,2m) cat si alimentari cu apa si extinderi( 50 km retea aductiune+extindere). Au beneficiat de acest program comunele : Tudora, Vladeni, Vorona, Stauceni, Varfu Campului, Hudesti, Mihalaseni, Vaculesti, Corni, Pomarla, Hlipiceni, Vorniceni, Mihaileni, Sendriceni, Bucecea, Prajeni, Trusesti, Frumusica, Ungureni, Concesti, Candesti.

Ø
PROGRAMUL GUVERNAMENTAL HGR nr. 1036/2004
Prin acest program a fost realizata alimentarea cu apa a 34 comune din judetul Bootsani. El a avut o valoare de 12.497.109 USD.

Ø
FONDUL ROMAN DE DEZVOLTARE SOCIALA
Prin acest program au fost depuse proiecte in valoare de 5.741.136 lei RON in vederea pietruirii a 30 drumuri satesti, in localittaile cele mai izolate si care foarte greu ar fi beneficiat de finantare din alte surse. Mentionam ca acest program avea criterii foarte stricte de finantare.

Ø
PROGRAMUL DE PIETRUIRE/REABILITARE SI/SAU ASFALTARE A DRUMURILOR CAT SI ALIMENTAREA CU APA A LOCALITATILOR IN CONFORMITATE CU HGR nr. 577/1997, PROGRAM MULTIANUAL
Prin acest program s-au derulat lucrari de :
- ALIMENTARI CU APA, in valoare de 5.748.214 lei RON, realizandu-se alimentarea cu apa a 9 localitati( Prajeni, Sendriceni, Viisoara, Hlipiceni, Corlateni, Rosiori, Poiana Braiesti, Concesti) cat si continuarea lucrarilor la Varfu Campului, totodata s-au realizat proiectele pentru lucrarile de alimentare cu apa la comunele : Mihalaseni, Dobarceni, Vorona si Tudora.
- PIETRUIREA, REABILITAREA SI/SAU ASFALTAREA DRUMURILOR, in valoare de 8.189.086,17 lei RON, realizandu-se lucrari de pietruire a drumurilor comunale din judet, in lungime de 35 km si asfaltari de 115 km.
Ø
CONTRACTUL DE IMPRUMUT SUBSIDIAR INTRE MTCT SI CONSILIUL JUDETEAN BOTOSANI
Prin acest program, in valoare de 1.140.000 USD, s-au pietruit 45 km drumuri comunale si asfaltat 15 km.
Ø Din CONTRACTUL DE IMPRUMUT BANCAR, in valoare de 600.000 mld. lei vechi contractat de catre Consiliul Judetean Botosani in anul 2006, am realizat 16 Studii de fezabilitate pentru 16 Drumuri judetene, pentru a fi pregatiti in momentul in care se lanseaza Programul Operational Regional, finnatat din fonduri structurale.
Pentru 8 dintre aceste drumuri judetene vor incepe lucrarile in perioada imediat urmatoare, suntem in grafic.
In decembrie 2007 au fost depuse alte 9 proiecte pentru Drumuri judetene la Organismul Intermediar al POR, ADR Nord-Est Piatra Neamt, proiecte ce au intrat in cele 4 etape de evaluare, in conformitate cu procedurile specifice.
Ø
PROGRAMUL SAMTID
Programul are o valoare de aproape 6 milioane Euro, a inceput in 2004, de mentionat ca in cadrul acestui program, judetul Botosani a fost ales judet pilot, iar Asociatia AACS a celor 3 orase : Darabani, Dorohoi, Saveni, in numele
Careia Consiliul Judetean a depus proiectul, finalizeaza in prezent lucrarile ce privesc modernizarea sistemului de alimentare cu apa si canalizare din orasele mici si mijlocii.

Ø PROGRAMUL ISPA
In nov. 2003 a fost semnat un Contract de finantare ISPA in valoare de 650.000 Euro pentru modernizarea retelei de distributie a apei potabile in municipiul Botosani.
In 2008 a inceput implementarea unui alt program ISPA in valoare de 42 mil. Euro care va continua lucrarile de modernizare a sistemului de distributie a apei potabile in municipiul Botosani.
In acest sens, vreau sa amintesc si sa subliniez faptul ca m-am implicat serios inca din 2003 in modernizarea fostei Regii Autonome RAJ APA Botosani, actualmente SC APA GRUP SA Botosani. Astfel, pe langa lucrarile de modernizare prin programul ISPA s-au realizat : contorizarea consumatorilor casnici, introducerea unui nou regulament de facturare a apei potabile consumate de catre populatia muniicpiului Botosani, introducerea unor echipamente moderne de monitorizare a retelei de distributie a apei , imbunatatirea fluxului tehnologic de prelucrare a namolurilor in statiile de epurare, optimizarea statiilor de hidrofor din municipiu, achizitionarea gazometrului, alimentarea cu gaze a baii centrale, alimentare cu gaze naturale a statiei de tratare de la Catamarasti Deal, Alimentarea cu gaze naturale a statiei de tratare Bucecea.
De altfel, SC APA GRUP SA Botosani a devenit operator unic judetean, facandu-se toate diligentele in acest scop, aceasta preluand toate instalatiile de alimentare cu apa din judet, nou construite. Managementul acestei societati, inca este perfectibil.
Aceasta societate are in acest moment cateva probleme legate de plata creantelor, insa aceasta problema sper ca va fi rezolvata, avandu-se in vedere faptul ca prin natura obiectului de activitate, asigura un serviciu vital pentru populatia judetului, inclusiv cel de alimentare cu apa a spitalelor, scolilor, a populatiei, interventii in caz de incendii, etc.
Ø Tot legat de infrastructura de utilitati si de transport, fac mentiunea ca prin Programele de vecinatate Romania-R.Moldova si Romania-Ucraina s-au realizat Studii de fezabilitate pentru drumuri judetene, iar in momentul de fata se lucreaza la achizitionarea unui SF pentru alimenatarea cu apa a judetului Botosani din sursa raului Prut.

Voi continua in cele ce urmeaza sa adaug lucrari realizate in perioada sus mentionata si pentru alte domenii ale vietii economico-sociale a botosanenilor.
Incerc sa subliniez acest lucru deaorece, asa cum am mai spus, as vrea sa vorbim pe date clare si fara artificii de limbaj.
Inca o data spun, mai este mult de lucru, dar macar stim cum stam si de unde ar trebui sa se continue munca.

Cu respect,

Constantin Contac

3 comentarii:

  1. d-le Contac,am dori daca se poate sa se faca investitii si in Zaicesti care se afla in imediata apropiere a municipiului.spre exemplu in Zaicesti nu este apa potabila,canalizare,nici un fel de utilitati.iar in baza primarului ce la Baluseni,nu vom avea nici peste 20 de ani!are alte preocupari.mai importante pt el.

    RăspundețiȘtergere
  2. Domnule Conţac,
    Vă cunosc de mulţi ani ţi chiar dacă astăzi sunteţi catalogat baron cu blog se stie ca pe vremuri erati altfel.
    Am si eu o intrebare?
    Ce program e asta care a fost aprobat prin HG 1034 şi cât de mulţumit sunteţi.
    Dacă nu de ce?
    Cred în sinceritatea răspunsului dvs pe blog.

    RăspundețiȘtergere
  3. Domnule C. Contac..am si eu o mica intrebare referitor la DJ 282 Todireni- Rauseni.. Ati fost la deschiderea celor doua posturi de Politie(Hlipiceni, Rauseni).V-a Placut drumul?
    Va mai amintiti de cati ani nu a fost reabilitat acesta?
    Cand veti lua o hotarare in privinta aceasta?Este ceva de nedescris..15 km de drum..parcursi in aprox 20-30 min.(nu toata lumea isi permite sa mearga cu 4x4-masini de teren si nici nu au venituri considerabile sa bage bani in masini)Sa nu mai vorbim si de drumul spre Calarasi-Berza(DN 24C)Sunt sub orice critica.Chiar nu va intereseaza aceasta parte a judetului? Va multumesc pt timpul acordat si astept un raspuns sincer. O zi buna!

    RăspundețiȘtergere