joi, 31 ianuarie 2008

POLITICA FAPTELOR ESTE CEA MAI BUNA POLITICA



Dragi botoşăneni,

Dacă ne propunem să vorbim despre ceea ce am făcut împreună, în anii în care am avut posibilitatea să susţin investitii la nivelul judetului Botosani, necesare a fi realizate pentru comunitatea locala, atunci, am să adaug în cele ce urmeaza câteva dintre acestea.
Voi face acest lucru, nu inainte de a face o scurta trecere in revista cu ceea « ce-mi stă pe limba » să vă spun, adică vreau să vorbim despre cum văd eu unele lucruri.
As vrea să nu mă intelegeti gresit, fac acest lucru, deoarece cred eu, că oamenii sunt sătui de promisiuni, ar dori sa arăţi de fapt, tu, ca ales local, exact , ce-ai facut pentru ei ?!
Am in vedere faptul că, cele prezentate in continuare, se constituie int-o parte din realizarile noastre, ale Consiliului Judetean, puse in plan, anume acelea ce au vizat a construi ceva bun, necesar, de a moderniza si zona noastra in sustinerea unui nou statut al judetului Botosani, acela de judeţ european, al Uniunii Europene.
Ei si de aici a pornit totul, cu zbaterile pe care le cunoasteti dvs., nimic nu se face numai pentru ca tu, sau o institutie vrea, trebuie sa te zbati, sa argumentezi, sa bati la usi, sa faci proiecte fezabile, sa obtii avize si autorizari, dar mai mult decat acestea sa dramuiesti banii putini din buget, de care dispui, in conditiile de dezvoltare economica modesta a zonei, ca sa nu spun saracie, imi este urât cuvântul. De altfel, sărac inseamna cand nu ai o mana, un picior, cand ai un handicap, cel putin asta e conotatia care o stiu, nu cea care se foloseste uzual acum.
Ne-am facut niste prioritati la nivel de judet,incepand cu anul 2000, care le-am urmarit indeaproape, tocmai pentru a realiza cele propuse. Am lucrat in echipa cu oamenii ce i-am coordonat si a fost bine.
Stiu, mai este mult de lucru in judet, foarte mult, pe durata a cel putin 20-30 ani de acum incolo, perioada de munca asidua si disciplinata, stiu asta si din acest motiv, nu as vrea sa ma acuzati de autosuficienta, insa stiu exact ce mai este de facut si zic eu ca este foarte important pentru cineva care ar prelua fraiele conducerii judetului, sa stie ce are de facut, sa « simta » ritmul, adica sa nu mai piarda timpul cu « familiarizarea ».
Am fost de un million de ori criticat că, de ce vreau sa facem drumuri ?, că as avea interese in aceasta directie. Si acum, « prietenii » mei mă iubesc si mai scriu cate un comentariu anonim pe la ziare ca, deh, Contac vrea in judetul asta numai drumuri să se facă.
Dar, spuneti-mi mie, oameni buni, peste tot unde te duci, cu cine vii in contact la toate nivelurile, in tara, strainatate, esti intrebat « aveti aeroport ? infrastructura de drumuri este pusa la punct ? aveti apa, gaze, curent in cutare zona ? », asta in ideea promovarii unor investitii in zona. Asta-i « intrebarea potentialului investitor ».
Atunci , mă intelegeti, de ce am sustinut si sustin ca de aici trebuie inceput, de la investitiile primare, acelea de constructie, reabilitare a infrastructurii de alimentari cu apa, drumuri, canalizare, constructie/modernizare scoli, sali de sport, camine culturale, etc. Caci altfel, degeaba vorbim de economie bazata pe cunoastere sau surse inteligente de energie, cand de fapt tu, cetatene european al judetului Botosani, nu ai un drum ca lumea care sa duca la cutare localiate , cultura agricola energetica sau nu dispui de utilitati in vederea infiintarii unor unitati productive in « Pocreaca », caci e nevoie ca în şi spre Pocreaca să avem drumuri bune, sa avem robinet cu apa, sa avem canalizare.
In momentul în care am rezolvat aceste nevoi( care solicita alocari financiare foarte mari), trecem la teluri mai elevate.
In ce priveste faptul ca lucreaza nu stiu de firma la cutare drum ?, ei bine, haideti sa fim realisti….nu va veni o firma din afara judetului sa lucreze, decat daca pretul nu este suficient de mare, incat sa acopere toate comisioanele pentru subcontractanti si pe deasupra, in cazul unor neconformitati calitative, « prinde orbul si scoate-i ochii », e de prin Calarasi….ei bine, mai multe nu zic.
Deci, în cele ce urmează, am luat in calcul investitii ce s-au facut incepand cu anul 2000, in tot judetul, de aceea spun, ele sunt consistente, recunosc ca este loc de mai bine, dar, cu mâna pe inimă vă spun că s-a muncit si s-a realizat ceva bun pentru oameni.
Daca ne referim la SCOLI, a fost necesar un efort enorm pentru a le aduce intr-o stare, care sa usureze procesul didactic, benefic atât pentru copii cat si pentru cadrele didactice. Si nu s-a terminat treaba, caci e de lucru in continuare.
Prin Programul de constructie a unor noi scoli, avand sursa de finantare Banca Mondiala, de inlocuire a celor din chirpici( este trist, insa am avut si asa ceva) s-au construit un numar de 89 de scoli in localitatile : Albesti, Avrameni, Blandesti, Broscauti, Bucecea, Calarasi, Copalau, Cordareni, Cosula, Darabani, Dangeni, Dobarceni, Durnesti, Flamanzi, Frumusica, George Enescu, Gorbanesti, Havarna, Hanesti, Hiliseu, Hlipiceni, Hudesti, Hlipiceni, Ibanesti, Lozna, Manoleasa, Mihalaseni, Mileanca, Mitoc, Nicseni, Paltinis, Roma, Santa Mare, Suharau, Sulita, Sendriceni, Stefanesti, Todireni, Trusesti, Tudora, Ungureni, Unteni, Vaculesti, Vf. Campului, Vladeni, Vlasinesti, Vorona.
Prin Proiectul privind Invatamantul Rural(PIR), Transele I si II, Subcomponenta 13- dotarea cu utilitati, s-au realizat lucrari de alimentare cu apa, de constructie a grupurilor sanitare, de constructie a instalatiilor de incălzire si a instalatiilor electrice pentru un numar de 21 plus 41 scoli, lucrari de care beneficiaza un numar de aproape 12.000 elevi, ce invata in 443 clase, din mediul rural. Amintesc aici cateva localitati din judet care au fost cuprinse in program, având scoli in satele componente : Albesti, Copalau, Ripiceni, Manoleasa, Ungureni, Flamanzi, Vorona, Tudora, Calarasi, Corni, Dersca, Cosula, Stiubieni, Sulita, Saveni, Varfu Campului, Hudesti, Dobarceni, Hlipiceni, Cristesti, Rauseni,Vladeni, Santa Mare, Unteni, Suharau, Baluseni, Cotusca, Hiliseu Horia, Dangeni, Radauti Prut, Ibanesti, Stauceni, Lunca, Avrameni, Draguseni, Havarna, Gorbanesti.
Printr-un alt Program de reabilitare a scolilor cu fonduri de la Banca Mondiala au fost finalizate lucrari de reabilitare a cladirilor si imbunatatire a conditiilor de invatare intr-un numar de 47 scoli din judet, din localitatile : Hlipiceni, municipiul Botosani, Durnesti, Copalau, Concesti, Cotusca, Prajeni, Suharau, Havarna, Flamanzi, Stefanesti, Rauseni, Vlasinesti, Romanesti, Avrameni, Dobarceni, Cristinesti, Mihaileni, Cristesti, Leorda, George Enescu, Ungureni, Mihalaseni, Cotusca, Copalau, Frumusica, Bucecea, Varfu Campului, Valdeni, Corni, Tudora, Roma, Vorniceni, Radauti Prut.
Dincolo de aceasta enumerare, omeneste vorbind, consider ca scolarii din mediul rural, merita ca noi toti, sa invete in aceleasi conditii cu cei din mediul urban, de aceea, efortul s-a concentrat pe investitiile din mediul rural.
Municipiile au beneficiat de asemenea de fonduri pentru reabilitarea unor scoli, colegii si gradinite.
In municipiul Botosani, avem :Lucrari de reabilitare a Scolii nr.12, Scoala nr. 7, Scoala Tulbureni, , Scoala nr. 13, Scoala nr. 14, Scoala nr. 16, Reabilitare utilitati Scoala nr. 1, Scoala nr. 3, Scoala nr. 8, Scoala nr. 10, Scoala nr. 11, Scoala nr. 17,Colegiul National« A.T.Laurian »(internat+cantina),Colegiul Tehnic « Ghe.Asachi », Grupul Scolar de Industrie Usoara, Liceul Pedagogic, Scoala nr. 6, Dotare utilitati Scoala Speciala nr.5, Reabilitare Liceul de Stiinte ale naturii » Gr. Antipa », Reabilitare Colegiul Economic « O.Onicescu », Reabilitarea Gradinitelor nr. 23, nr. 8, nr. 7 cat si a Seminarului Teologic “Sf. Gheorghe » din municipiul Botosani.
In municipiul Dorohoi, avem lucrari realizate pentru: Bransament gaz metan CT la Scoala”A.I.Cuza”, Liceul « Grigore Ghica Voievod », Liceul Regina Maria, Gradinita nr. 8, totodata reabilitari ale Scolilor nr. 1, 2, 7, 8, Scoala cu clasele I-VIII « Loturi Enescu » cat si modernizarea sistemului de asigurare a utilitatilor la Seminarul « Sf. Iacob » din municipiul Dorohoi.
Daca ne referim la investitiile pentru scoli in orasul Darabani, pe langa cele enumerate deja, realizate prin Banca Mondiala, cu fonduri alocate de la Bugetul de Stat s-au reabilitat scolile si gradinitele din oras, dupa cum urmeaza : Reabilitare Grup Scolar din oras, Scoala cu clasele I-VIII nr.1, nr. 2, Scoala din Lismanita, din Esanca, din Bajura, Gradinita nr. 2 din orasul Darabani.
Orasul Flamanzi a beneficiat pentru reabilitarea infrastructurii scolare de fonduri atat de la Banca Mondiala ,de la Bugetul de stat cat si de fonduri Phare , pentru toate scolile de pe raza sa, inclusiv pentru repararea unor daune provocate de inundatiile din anul 2005.
Orasul Saveni, pe langa fondurile alocate pentru scoli de catre Banca Mondiala a beneficiat de fonduri pentru rezolvarea problemei utilitatilor pentru scolile cu clasele I-VIII din Chiscareni, totodata pentru Liceu Dr. Ciuca, a beneficiat de fonduri de la Bugetul de stat.
Orasul Stefanesti, pe langa fonduri de la Banca Mondiala, pentru obiectivele enumerate mai sus, a beneficiat de fonduri de la Bugetul de stat pentru : Reabilitarea Scolii cu clasele I-VIII si a Gradinitei din oras.
Orasul Bucecea, pe langa fonduri de la Banca Mondiala, pentru obiectivele enumerate in cadrul programelor, a beneficiat de fonduri de la Bugetul de stat pentru : Reabilitarea Scolii cu clasele I-VIII din oras, a Scolii cu clasele I-IV Bologhina si a Gradinitei din oras.
Tot in categoria Reabilitarilor scolilor, in 2007 s-a finalizat un Program PHARE, de aproape 1 milion de Euro, destinat unui numar de 27 scoli, majoritatea din mediul rural, pentru refacerea daunelor inregistrate in urma inundatiilor din 2005. Coordonarea si implemenatrea proiectului a realizat-o Consiliul Judetean Botosani.
Daca ne referim la CONSTRUCTIA SALILOR DE SPORT , realizate in judet in perioada 2000-2008, au beneficiat de acest Program guvernamental, municipiile, unele orase din judet, construindu-se un numar de 8 Sali de sport in :municipiul Botosani(2), Dorohoi(2), orasele Darabani, Saveni, Stefanesti, localitatea Vladeni, cate o sala de sport.
Programul continua, tocmai pentru a incuraja dezvoltarea preocuparilor tinerilor nostri. Bineinteles ca autoritatile locale trebuie sa se implice mai mult in crearea unui foarte bun climat pentru sport si pentru schimburile sportive competitionale.

Pentru prezentarea celorlalte capitole de investitii realizate in judet, voi reveni curand, pana atunci, va transmit Sanatate si Un gând bun !

Constantin Conţac

3 comentarii:

  1. De mult timp vreau sa vorbesc cu dumneavoastra dar nu am vrut sa fac anticamera la biroul Consiliului Judetean suportand ifosele unei secretare asa cum imi imaginez ca ar fi.Imi imaginez doar,si secretara poate e chiar draguta.Dar mai bine ca v-am intalnit pe net!Minunata idee ati avut sa va faceti un blog.Va felicit sincer caci eu nu sunt omul care sa pupe "dosul".Bine v-am gasit,deci.Eu sunt Mihaela P.si sunt curioasa sa aflu parerea dumneavoastra despre caminele culturale din judet,despre accesul taranilor la activitati culturale.Copiii de la sat nu au dreptul sa vada spectacole? Macar la oras au internet ,televiziune prin cablu,parcuri de joaca dar la tara cu ce isi coloreaza copiii viata? Ati fost cu copiii dumneavoastra la teatrul de papusi? Dar cu nepotii? Eu cred ca dumneavoastra puteti face foarte multe si pe aceasta tema pentru locuitorii judetului pe care-i pastoriti.Eu astept sa colaboram daca doriti cu cea mai mare placere.Eu nu fac politica.Politica mea e una singura:copilaria e foarte scurta.Fac totul pentru o copilarie fericita! Copiii cand ajung mari isi fac singuri de toate cum ati facut si dumneavoastra,dar cat sunt copii cineva TREBUIE sa le ofere.Daca doriti sa discutam va voi lasa o adresa de mail in cazul in care imi veti raspude.Va multumesc si DOAMNE AJUTA!

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitari pentru atitudinea dumneavoastra de la 15 ianuarie.

    Arma cuvantului la Mihai Eminescu
    http://www.scribd.com/doc/2302519/DRUMUL-DOINEI-ARMA-CUVANTULUI-LA-MIHAI-EMINESCU

    Spre Eminescu. Raspuns romanesc la amenintarile prezentului si la provocarile viitorului
    http://www.scribd.com/doc/2167565/ECONOMISTUL-EMINESCU

    Cartile au copyliber.

    RăspundețiȘtergere
  3. Va amintesc: ma refer la atitudinea dumneavoastra fata de acordarea neselectiva a titlului de cetatean de onoare.

    RăspundețiȘtergere