miercuri, 6 februarie 2008

Investiţii pentru oameni ( continuare)

Locuinţele ANL
După revoluţie, ani întregi, nu mai interesa pe nimeni să construiască case.
Considerau unii că s-a construit prea mult în regimul Ceauşescu, prea în forţă şi împinşi de la spate, toată naţiunea muncea la făcut blocuri şi planul de producţie, în fabrici. Toţi am muncit aici.
Însă s-a dovedit că nu s-a construit degeaba, din contra, s-a acoperit un necesar pentru locuit al tinerelor familii, astfel încât presiunea acestei nevoi, nu a existat în acei ani sau a fost mai puţin acută. In general, avea grijă partidul să facă apartamente pentru oamenii muncii, nu exista familie în stradă.
După aproape 10 ani de inerţie, şi lipsă a resurselor financiare alocate pentru aceste programe, timp în care s-au acumulat foarte multe nevoi ale tinerelor familii, s-a început în anul 2000, construirea locuinţelor prin Ministerul Transporturilor si Locuinţelor, programe preluate în anul 2002 de către ANL, reuşindu-se construirea a 596 apartamente în municipiul Botoşani.
În Dorohoi, tot prin acest program s-au construit 54 apartamente ANL şi 36 unităţi locative sociale.
E mult, e puţin, sigur mai trebuie de construit, însă s-a făcut ceva şi aici este meritul acestor municipii care au pus la dispoziţie terenurile necesare pentru construirea acestor locuinţe.
Au fost unele discuţii pe seama repartizării lor, de către administraţiile locale, însă dincolo de acestea, un lucru este sigur: au beneficiat de ele, familii de tineri, care în alte condiţii, nu ar fi putut să-şi permită cumpărarea unui apartament.
Acum Programul ANL continuă prin construcţia de locuinţe sociale si de necesitate, pentru familiile ce au părăsit casele retrocedate, destinate închirierii, totodată construcţia în condiţiile pieţii, de locuinţe proprietate privată prin credit ipotecar sau surse proprii ale beneficiarilor.
Programul constructiilor de locuinţe, finanţate atât din Bugetul statului cât şi din Fondul Naţional de Dezvoltare a început în anul 2000.
Prin aceste programe au fost alocate fonduri în perioada 2000-2002 pentru construcţia blocurilor de locuinţe pentru 55 apartamente, în municipiul Botoşani în valoare de 16 miliarde lei vechi, în anasamblul Mioriţa II şi Piaţa II, pentru realizarea locuinţelor sociale alocându-se 8 miliarde lei vechi pentru zonele: Călugăreni, str. Boldur Vornic, str. Alba Iulia.
Alocările financiare au continuat apoi prin intermediul ANL, printr-un subcapitol cu această destinaţie, astfel că până în anul 2007 au continuat lucrările de reabilitare, în valoare de aproape 9 miliarde lei vechi, la Căminul Indagro din municipiul Botoşani.
Pentru anul 2008, în municipiul Botoşani, se preconizează să se reabiliteze termic şi să se mansardeze 3 blocuri ale căminelor Condacia, având un număr de 90 apartamente şi o valoare a lucrărilor de 26 miliarde lei vechi.
Tot în municipiul Botoşani, pentru chiriaşii ce părăsesc casele retrocedate, s-au construit in 2007, 36 apartamente in Cartierul Cişmea, decontandu-se cheltuieli de aproape 4 miliarde de lei vechi.
In anul 2008, s-au solicitat fonduri pentru încă 36 apartamente cu această destinaţie, lucrări în valoare de aprox. 40 miliarde lei vechi.
Pentru municipiul Dorohoi, până în 2002 s-a alocat 1 miliard de lei vechi pentru blocul de locuinţe de 20 apartamente din strada C.D.Gherea.
Apoi continuarea şi finalizarea lucrărilor au fost preluate de ANL.
Pentru construcţia de locuinţe destinate chiriaşilor evacuaţi în urma retrocedărilor, în municipiul Dorohoi s-au solicitat fonduri de 20 miliarde lei vechi pentru 12 apartamente, pentru anul 2008.

Un alt capitol de investiţii se referă la cele finanţate de Consiliul Judeţean Botoşani, în perioada 2000-2007
Ø Infiinatarea Centrului ecologic Bucecea.
Ø Infiinatarea Centrului ecologic Darabani.
Ø Achiziţionarea imobilului din Calea Naţională nr. 64 Botoşani, pentru rezolvarea unor probleme de spaţiu de activitate pentru angajaţii Consiliului Judeţean.

SC APA GRUP SA Botoşani
Ø Îmbunătăţirea reţelei de distribuţie a apei
Ø Contorizarea consumatorilor casnici din municipiul Botoşani
Ø Monitorizarea reţelei de distribuţie a apei în municipiul BTR
Ø Îmbunătăţirea fluxului tehnologic de prelucrare a nămolului în staţia de epurare
Ø Optimizarea staţiilor de hidrofor din municipiul Botoşani
Ø Gazometru şi lucrările aferente în statia de epurare
Ø Alimentarea cu gaze naturale a băii centrale
Ø Alimentarea cu gaze naturale a statiei de tratare Cătămărăşti Deal
Ø Alimentarea cu gaze naturale a statiei de tratare Bucecea


Directia Generală de Asistenţă Sociala si Protecţia Copilului Botoşani
Urmare reformei în sistemul de protecţie a copilului, în perioada 2000-2007 s-au închis un număr de 7 centre de plasament, creându-se concomitent centre de servicii alternative, finantate prin programe PHARE, care au urmărit cu preponderenţă crearea:
Ø Complexului de servicii comunitare destinat protectiei copilului, care să ofere diverse servicii de pregătire şi sprijinire a reintegrării copilului în familie, servicii de consilier pentru părinţi, servicii de prevenire a abandonului copilului în perioada preconceptivă-echipa mobilă, servicii de îngrijire prenatală şi sprijinire a femeii gravide predispusă la abandonul copului, servicii de asistenţă a copilului pentru exercitarea dreptului la exprimarea liberă a opiniei sale
Ø Închiderea Centrului de plasament Mugurelul Dorohoi si crearea unei retele de îngrijire familială –case/apartamente din Complexul „Casa Mea”,integrate social.
Ø Inchiderea Centrului de Plasament „ Sf. Maria” Dorohoi si crearea unei retele de ingrijire in cadrul complexului
„ Floare de colt”.
Ø Inchiderea Centrului de plasament „ Luceafarul” ,a Centrului de plasament „Sf. Andrei” cat si reducerea numarului de copii institutionalizati la Centrul de Recuperare pentru copiii cu handicap. Ca rezultat al acestor actiuni au fost incredintati un n umar de 198 de copii catre 145 asistenti maternali profesionisti.
Ø Crearea unui Centru maternal „ Micul print” pentru 12 cupluri mama-copil, de serviciile caruia au beneficiat un numar de 58 cupluri mama-copil.
Ø Inchiderea Centrului de plasament „ Sf. Stelian” Botosani si crearea unui complex de apartamente „ Ciresarii” cuprinzand un numar de 5 apartamente cu 4 camere de a caror servicii beneficiaza un numar de 30 copii si tineri.
Ø Reamenajarea in Pavilionul IV a fostului Centru de plasament
„ Sf. Andrei” a Centrului ludic pentru copii-Lucie Lecomte”, proiect realizat in urma unei donatii a unui cetatean francez. Constructia acestui centru ludic a fost completat prin crearea unui Club de informatica si a unei Sali de sport.
Ø In cadrul Programului PIN 415 „Repatrierea si sprijinirea minorilor repatriati- „ Vreau acasa” s-au derulat servicii de asistenta si reintegrare pentru copiii victime ale traficului sau singuri.
Ø Prin proiectul „Servicii psiho-sociale pentru copiii si parintii din judetele Vaslui si Botosani”, finantat de Agentia SUA pentru dezvoltare internationala, ANPCA, I.Politie Botosani s-au pus bazele parteneriatului in ceea ce priveste masurile active in domeniul prevenirii neglijarii copiilor.
Ø Prin modernizarea corpului „D” al Centrului de ingrijire si asistenta Adaseni s-a imbunatatit calitatea serviciilor persoanelor cu handicap institutionalizate acolo.
Ø S-a creat un Centru de recuperare neuromotor de tip ambulatoriu pentru persoanele adulte cu handicap, realizat cu sprijinul ANPH.
Ø Crearea unui Centru de consiliere psiho-socio-juridica pentru adultii cu probleme de sanatate mintala, in cadrul unui proiect cu finantare de la Guvernul Romaniei.
Ø Printr-un proiect depus în cadrul Programului de vecinătate România-R.Moldova, în 2008 va fi reabilitat Centrul pentru bătrâni de la Leorda.
Alte proiecte derulate
Ø Programe de promovare a protectiei de tip familial-tip PIN
Ø Dezvoltare retele de asistenti sociali.
Ø Extindere retea de asistenta sociala comunitara in comunele: Avrameni, Copalau, Corni, Cristesti, Cristinesti, Flamanzi, Sulita, Stefanesti, Ungureni, Bucecea.
Ø Infiintare Centru de ingrijire de tip familial „Sf. Ioan” la Bucecea
Ø Desfasurare Program” O familie pentru fiecare copil”, in parteneriat cu Primaria municipiului Dorohoi.
Ø Programul „Dezvoltarea sistemului de monitorizare a muncii copilului in Romania” care are ca obiectiv principal prevenirea exploatarii prin muncă a copilului.

Muzeul Judeţean Botoşani
Ø Alimentare cu gaze naturale şi CT la clădirea muzeului.
Ø Instalare CT pe gaze naturale la Muzeul de Ştiinţe ale Naturii Dorohoi
Ø Instalare CT pe gaze naturale la Muzeul Memorial George Enescu

Biblioteca Judeţeană “ M. Eminescu “
Ø Achiziţionare sediu biblioteca-fosta cladire a BNR
Ø Instalare centrala termica pe gaze la biblioteca.
Directia Judeteana de Drumuri si Poduri Botosani
Ø Consolidare DJ 296 Cismea-Rachiti
Ø Construire pod BA Fagadau-Stroiesti-Frumusica
Ø Modernizare DJ291C Dorohoi-Pomarla
Ø Modernizare DJ291C Dorohoi-Fundu Hertii
Ø Modernizare DJ 293 C Dumeni-Havarna
Ø Imprejmuire sediu DJDP
Ø Restaurare sediu DJDP, Casa Buicliu-monument

Centrul National de Studii Mihai Eminescu -Ipotesti
Ø Modernizare muzeu si spatii administrative.
Ø Construire spatii de cazare in incinta muzeului.

Spitalele si unitatile medico-sociale din judet
Ø Sustinerea financiara a activitatii celor 3 Unitati medico-sociale din judet.
Ø Reabilitare CT si a instalatiilor de alimentare cu gaze la sediul Spitalului de copii din municipiul Botosani.
Ø Reparatii instalatii la CT a Spitalului judetean Botosani.
Ø Reabilitarea CT la sediul Spitalului de Obstetrica si Ginecologie Botosani.
Ø Reabilitare cladiri la Spitalul de Psihiatrie din municipiul Botosani.
Acestea ar fi câteva investiţii care s-au desfăşurat în paralel cu susţinerea zilnică a activităţii acestor institutii.
Legat de finanţarea bisericilor din judeţ, la acest capitol a fost obţinut sprinin financiar pentru continuarea lucrărilor la un numar considerabil de lăcaşe de cult, totodată s-a susţinut financiar personalul neclerical din aceste locuri, in aceasta perioada.
Legat de constructia Vămii Rădăuţi Prut-Lipcani, am demarat in 2007 obtinerea Studiului de Fezabilitate si a Proiectului Tehnic pentru aceasta investitie, deosebit de importanta, a carei realizare ar necesita aproape 300 miliarde lei vechi. Alocările financiare pentru construcţie sunt în funcţie de posibilităţile de care dispunem.
O altă problemă dureroasă pentru noi, botoşănenii a fost şi este în continuare, până n-o văd efectiv realizată, este aceea a alimentării cu gaze a judeţului din conducta de transport de la Hârlău la Botoşani. Incepând cu 2001 am realizat Studiul de soluţii si Studiul de fezabilitate pentru acest obiectiv, a carui realizare se ridică la 245 miliarde lei vechi.
Actualmente acest obiectiv este în lucru şi sperăm ca până în 2010 să fie realizat. Astfel, comunele judeţului, cu prioritate cele pe raza cărora trece această conductă, vor beneficia de alimentarea cu gaze naturale, această realizare ducând la creşterea nivelului de trai al cetăţenilor judeţului.
Un alt argument că s-a construit mult in judetul Botosani, mai ales dupa 2000 ar fi acela că s-au emis aproape 5000 bucăţi Acorduri unice de construire, cât şi numarul Certificatelor de urbanism, aproape 2000 bucati, al Autorizatiilor de construire, în jur de 1000 bucăţi.
Cam acestea ar fi unele din iniţiativele desfăşurate de Consiliul Judetean Botosani in perioada mentionata.
Incă o dată vă spun că, nevoile noastre sunt mari, că mereu se ivesc noi „găuri’’ de acoperit, insă, cu răbdare si buna chibzuinţă, lucrurile se aşează şi pot fi rezolvate, nu există problemă de nerezolvat. Insă trebuie bunăvoinţă pentru toate.
Voi reveni în cele ce urmează, vă mulţumesc pentru răbdarea de a citi cele scrise, aici de faţă.
Cu deosebită stimă,
Constantin Conţac

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu