luni, 29 iunie 2009

Intre neştiinţă, rea voinţă şi proastă gestionare

Mi-a intrat în obişnuinţă când plec dimineaţa la muncă, în jurul orei 6,00, să mă opresc la intersecţia străzii Marchian cu Calea Naţională, acolo unde mereu stă un harnic distribuitor de ziare, îmi cumpăr presa locală, ne salutăm, ne urăm o zi bună. Citesc presa locală, mai aflu ce se mai discută, ce se mai întâmplă....Aşa am aflat din ziarele locale, din data de 26 şi 27 iunie, ce mai e nou prin judeţ. M-am întrebat dacă e bine să cumpăr presă "independentă şi de opinie ",acum, când sunt întrucâtva liniştit, dar altfel n-aş avea subiecte de scris pe blog....că şi blogul ăsta îţi mănâncă timp....dar mărturisesc că-mi place să scriu....şi mai ales nu pot sta indiferent la abuzuri şi minciuni, care abundă peste tot.
Deci, în Monitorul de Botoşani din data de 26.06.2009, la pagina 6, găsesc un articol în care domină poza impunătoare a actualului preşedinte de Consiliu Judeţean, care spune, citez" că este nevoie de un operator viabil pentru accesarea de fonduri europene în vederea realizării unei noi aducţiuni de apă în judeţ", închei citatul, cu alte cuvinte SC APA GRUP SA Botoşani are zilele numărate. Apropo de acest proiect la care am gândit elaborarea Studiului de fezabilitate de alimentare a judeţului din râul Prut, este "de pe vremea" conducerii mele, s-a realizat din fonduri europene, e bine de ştiut şi de menţionat, musiu.
În sfârşit, constat de asemenea în Monitorul de Botoşani din data de 27.06.2009, la pag. 5 că se recunoaşte faptul că "botoşănenii vor plăti cea mai scumpă apă din Modova ca urmare a aprobării în şedinţa Consiliului Judeţean Botoşani din 26.06.2009 a majorării preţului apei cu 31 %".
Daţi-mi voie să am o opinie, ca fost preşedinte de Consiliu Judeţean şi cetăţean al judeţului Botoşani, legat de acest subiect :
  • referitor la majorarea preţului apei, AŢI COMIS O MARE GREŞEALĂ DOMNULE PREŞEDINTE, propunând şi susţinând în consiliu o astfel de majorare. Oricum s-ar fi analizat, oricâte constrângeri ar fi pe contractul ISPA cu Comisia Europeană, o astfel de majorare este devastatoare pentru botoşăneni, REŢINEŢI că cel mult 10 % se putea majora ca să împaci BEI(Banca Europeană de Investiţii), dar nu 31% !

DAR ESTE CLAR CĂ NU STĂPÂNIŢI PROBLEMA de la SC Apa Grup, DOMNULE PREŞDINTE ! Şi o simţim noi toţi căci neştiinţa dvs. doare 472 mii locuitori ai judeţului Botoşani.Dvs. sunteţi economist domnule, dl. Achiţei Cristian este inginer, puteaţi "pune mână de la mână" pentru a ajuta capetele dvs. responsabile să înţeleagă că de ani de zile de când se majorează preţul la apă motivat de contractele ISPA, culmea, nu s-a obţinut profit cum ar fi fost normal, din contra s-au acumulat pierderi peste pierderi, deci, PUTEŢI MAJORA CU 100 % preţul apei, SC APA GRUP SA nu va avea profit, dar nici măcar acoperirea pierderilor. Care este explicaţia, v-aţi gândit ? Ar trebui să vă gândiţi, pentru că povestea cu mărirea preţului în fiecare lună nu este o soluţie.

Vă rog să recunoaşteţi de asemenea că programele ISPA nu vă aparţin, poate de aceea sunteţi atât de depăşit de probleme.

Legat de celălalt articol, cu înfiinţarea unui alt operator viabil, vă înşelaţi domnule preşedinte. În acelaşi ziar din 27.06.2009, la pagina 16, scrie că o asemenea societate a fost înfiinţată la SC Termica SA Botoşani şi care la numai două luni se găseşte în incapacitate de plată,acumulând uriaşe datorii.

Nu vor fi rezultate nici cu noua societate ! Ştiu exact ce se urmăreşte dar nu mă pot exprima aici. În schimb vă pot acuza domnule preşedinte pe dumneata şi pe domnul vicepreşedinte Achiţei Cristian că, în 2004 pe când eraţi consilieri judeţeni, aţi blocat în Consiliul judeţean Botoşani orice proiect de hotărâre, de dragul şi cu răutatea celui frustrat că nu e el în frunte şi totodată aţi schimbat directorul, preluând conducerea SC APA GRUP SA, prin "omul lui Lozneanu" care era mână în mână cu " Alianţa Dreptate şi Adevăr".

Vă spun că în 2000 SC Apa Grup SA Bootşani avea datorii de 21 miliarde lei vechi, în 2004 acestea au ajuns la 41 miliarde lei vechi iar dacă nu aţi fi blocat dvs. traseul pe care-l impuneam atunci, astăzi în mod sigur nu s-ar fi ajuns la 600 miliarde lei vechi. Aşa că eu şi alţi cetăţeni ai judeţului Botoşani vă considerăm vinovaţi deoarece aţi lucrat cu rea voinţă împotriva cetăţeanului din judeţul Botoşani. Ex: modul de întocmire a facturilor.

Nu vă ascund faptul că greu, foarte greu am reuşit să impun o contorizare(măsurare) a apei brute care intra în sistem. Ştiţi că până atunci se factura vânzarea unei cantităţi de apă care nu avea "intrare" sau facturarea la limita de proprietate a blocului, iar schimbarea acestui mod fraudulos de facturare, chiar în condiţiile existenţei unei legi nedrepte, s-a făcut foarte greu, cu discuţii şi scandaluri până la nivel de Guvern. În sfârşit, am reuşit în baza unui Regulament de furnizare să facem lumină şi cetăţeanul să plătească cât consumă, începând din 2004. Este obligatoriu să meţionez şi aportul asociaţiilor de proprietari cu care am avut zeci de întâlniri şi care m-au sprijinit în faţa Guvernului.

Conducerea impusă de dvs. a abuzat de susţinerea în Consiliul judeţean şi a încălcat Regulamentul de furnizare. Credeţi că dacă cereţi mai mulţi lei/mc de apă de la cetăţenii şi aşa sărăciţi, serviciile de apă, "toate serviciile" vor fi plătite? Eu zic că nu ! Soldul va creşte cu încă cca 150 miliarde lei vechi.

Dar să spun ceva domnule preşedinte în legătură cu articolul de la pagina 2 a ziarului Monitorul, intitulat " Neregulile de la DGASPC plătite de fosta directoare". Domnule preşedinte, SUNTEŢI VINOVATUL nr. 1 în comiterea acestor nereguli. Vă rog să vă aduceţi aminte cum, după preluarea funcţiei , împreună cu dl. vice Ţurcanu Florin aţi fost nişte dictatori, luând decizii după părerile dvstră şi fără respectarea legislaţiei.

În calitatea mea de atunci, cu toate că timp de 9 luni nu aţi avut nevoie de cel de-al doilea vicepreşedinte, adică de mine, eu v-am spus în câteva rânduri că la DGASPC, încă din 2006, achiziţiile trebuie să se facă prin Bursa de mărfuri, lucru hotărât de consilierii judeţeni, tocmai pentru un mai bun control al banilor de la DGASPC. Dar dumneata, împreună cu Ţurcanu eraţi ca doi gemeni neştiutori de carte, de administraţie, dar porniţi să călcaţi totul în picioare într-o instituţie în care lucrurile erau puse la punct conform legii, nu după ureche cum eraţi obişnuiţi în "lunga carieră profesională" şi aici mă refer la Instituţia Consiliului judeţean Botoşani. De aceea, revenind la ceea ce s-a petrecut la DGASPC, mă gândesc că nu sunteţi chiar străin de acele achiziţii pe care le aruncaţi acum în cârca fostei directoare A.Curelariu.

Domnule preşedinte, hotărârea dată de Consiliul judeţean Botoşani era valabilă în primul rând pentru cei ce se ocupau de achiziţii iar legalitatea plăţilor era în sarcina serviciilor financiare, direcţia având personalitate juridică. Dacă Curtea de conturi îşi va face datoria, suma va trebui suportată de mai multe persoane, printre care şi dvs.

Domnule preşedinte, nu pot trece cu vederea peste alte două articole apărute în acelaşi ziar, tot în data de 27.06.2009, la pag. 5, intitulate: "Fosta şefă de la Drumuri rămâne fără funcţie" şi cel de-al doilea " CJ a căştigat procesul împotrica Construct Com".

Legat de primul articol, cred că şi dvstră aţi aflat sau chiar aţi constatat atunci în ziua şedinţei că fosta directoare a fost transportată la spital, înaintea şedinţei în care a fost destituită, spun eu, ilegal. Este o mare ruşine şi pentru medicii care au retractat ulterior certificatele medicale. Aici, în acest caz, sunt convins că fiecare din cei care şi-au bătut joc de un om, îşi vor primi plata de la Dumnezeu pentru că văd că în justiţie nu mai este loc de dreptate. Stau şi mă întreb, dacă femeia asta murea, ce făceaţi domnule preşedinte ? Dle preşedinte, dacă aţi considerat că prin acele câteva zile de concediu medical al doamnei dir. că s-ar fi prejudiciat Consiliul judeţean, cu nu ştiu ce sume, atunci vă întreb şi eu domnule ales al judeţului, ce pagubă faceţi dvstră zi de zi de când sunteţi la consiliu, venind în fiecare zi la serviciu la ora 9-9,30.Haideţi să facem un mic calcul: 225 zile lucrătoare x 2 ore = 450 ore : 8 = aproximativ 56 de zile. Deci 2,5 luni aţi "lipsit" practic de la serviciu, în anul de când sunteţi la cârma judeţului. În mod normal ar trebui să renunţaţi la salariu pe următoarele 3 luni.

În legătură cu cel de-al doilea articol, vă spun domnule preşedinte că atât Drumurile(DJDP) dar şi cei de DGASPC au după Regulament, personalitate juridică iar cele două licitaţii erau înscrise în buget. Nu comentez soluţia dată de instanţă, dar vă mai spun dle preşedinte că aţi luat nişte bani de la cele două contracte, inclusiv rezerva rămasă de la proiectele în derulare şi le-aţi dat ilegal, dar bazându-vă pe sprijinul Consiliului, total sumă depăşind 35 miliarde de lei vechi, unui Consiliu local protejat de dvstră. Cred că în acest caz Curtea de conturi va trebui să constate aceste abateri. Eu consider că nu întâmplător dumneata ţi-ai sărbătorit ziua de naştere la restaurantul patronului care a primit cele 35 miliarde lei.

Domnule preşedinte, mai afirmaţi că contractele au fost semnate pe când dumneata depuneai jurământul. Oare este adevărată această afirmaţie sau v-aţi deprins cu trompeta mincinoasă şi adevărul nu mai contează ? Ce ai fi vrut domnule, "să se întrerupă orice activitate în judeţ că depune Ţâbuleac jurământul", cât ar fi trebuit să stea ţeapănă orice activitate în consiliu pentru a aştepta "salvatorul" ?Sau dumneata n-ai auzit de termene şi licitaţii? Dar sigur n-ai auzit, că ai vrea să se facă după ureche.....

V-aţi satisfăcut plăcerile şi prostia dle preşedinte al răzbunării personale, dar vă întreb: oare nu era ilegal înainte de depunerea jurământului să numiţi o comisie de licitaţie, acordând o licitaţie ilegală pentru cei de la Şcoala specială Dorohoi ? Sper din toată inima ca cei de Curtea de conturi să-şi spună cuvântul de profesionişti.

Domnule preşedinte şi în prezent vă amestecaţi în probleme ce nu vă aparţin, împreună cu celălalt, Achiţei, bateţi cu pumnul în masă pentru a determina încălcarea legii de cei care de fapt răspund la controalele externe.

Atenţie, dvstră m-aţi reclamat la DNA, pe motive inventate şi ticluite să iasă un dosar cu care să fiu scos din cursă, cred că avem şi noi cetăţenii oneşti ai judeţului dreptul să căutăm adevărul şi să dorim ca legalitatea să intre pe făgaşul ei normal şi în acest judeţ sărac şi blestemat " sa trăiască bine" cu astfel de eroi bineintenţionaţi pentru scopul lor personal.

Domnule preşedinte, pentru a înţelege cât " pe dinafară" conduceţi acest Consiliu judeţean, vă redau mai jos bugetele pe anii 2008 şi 2009, pentru a înţelege că aţi avut bani mai mulţi pe anul 2009 şi în toate declaraţiile publice vă văitaţi ca o muiere impotentă, concluzia este una singură: AŢI ÎNGROPAT JUDEŢUL !

Buget 2008 - 2009

I. Sume din TVA - finanţare cheltuieli descentralizate la nivel judeţ

Program 2008 (mii lei)/ Program 2009

45.523,0 /49.044,0

II. Sume defalcate din TVA - finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivel de comune, oraşe, municipii

Program 2008(mii lei) / Program 2009

245.360,0 / 268.532,0

III. Cheltuieli instituţii învăţământ preuniversitar comune, oraşe, municipii

Program 2008(mii lei) / Program 2009

166.184,0 / 268.532,0

IV. Sume din TVA pentru drumuri judeţene, comunale

Program 2008(mii lei)/ Program 2009

12.419,0 /14.277,0

V. Sume din TVA - echilibrarea bugetelor locale şi judeţean

Program 2008(mii lei)/ Program 2009

87.862 din care 23.723,0 ptr. CJ / 94.597,0 din care 26.425,0 ptr. CJ

Fond de rulment

31.12.2007 / 31.12.2008

total judeţ - 58.125,72 din care /total judeţ - 28.982,15 din care

CJ - 10.527,86 lei vechi /CJ - 7679,88 lei vechi

Acţiuni generale economice şi comunitare - 2008

cofinanţări proiecte, plăţi TVA, plăţi finale:

  • Colaborare transfrontalieră pentru gospodărirea râului Prut - 416.400
  • Constituire A.D.I. EURONEST, echipare SMURD şi ISU - 66.240,0
  • Proiect pentru servicii sociale de calitate RO-MO - 214.423,0
  • Proiect intrare legalitate rromi - 75.450
  • Proiect cultural RO-UA - 10.472,0 lei
  • Proiect punct turistic RO-UA :
  • Proiect echipare comunitară ISU - 93.713,0
  • Susţinerea activitate ATOP - 177.500
  • Contribuţii ADR Nord-Est - 317.917,0
  • Contribuţii ADR N-E Bruxelles - 70000
  • Birourile BRCT Iaşi şi BRCT Suceava - 100.000
  • Contribuţii UNCJR - 50.000

Total - 1.592.115 LEI NOI

V-am redat dle preşedinte şi cheltuielile de care aţi beneficiat dvstră în partea a doua a anului 2008 cât şi de imensa suma din Fondul de rulment. La aceasta se adaugă şi sumele pe care, chiar dacă m-aţi invidiat anul trecut în octombrie, le-am adus eu de la Guvern, 10 miliarde lei vechi pentru DGASPC, 153 miliarde lei vechi pentru mai bine de jumătate din consiliile locale ale judeţului.

Vă mai amintesc dle preşedinte că în perioada mea de conducere a Consiliului judeţean Botoşani, partidul meu era în opoziţie iar activitatea Consiliului judeţean, cu toate că eram în opoziţie, a fost apreciată la nivel de ţară, printre primele 10 judeţe din ţară, într-un clasament făcut de Institututl pentru Politici Publice.

Dumneavoastră vă plângeţi acum, când aveţi 2/3 din numărul de consilieri, când cele două partide cărora le aparţin sunt la guvernare. Aveţi un subsecretar de stat care are în subordine DGASPC, ce spuneţi, vă poate ajuta? Sau aţi uitat, sau nu vă pricepeţi deloc , una din două. Este trist !

Nu am terminat cu declaraţiile făcute de executivul CJ în acelaşi ziar la pagina 16, legat de Memorialul Ipoteşti. S-ar putea să aveţi dreptate, dar vă spun că şi aici aveţi o contribuţie în rău. Cu altă ocazie o să mă pronunţ mai detaliat. Aştept, poate o să vă treziţi şi dvstră din somnul neştiinţei şi al încăpăţânării.

Nu pot încheia fără a face referire la banii cheltuiţi pentru marcarea intrărilor în judeţ, aproape 300.000 lei noi. Îmi amintesc că acum 2 sau 2,5 ani am instalat aceste panouri, într-adevăr cu o sumă de cca 10 ori mai mică. Am vrut să facem economie sau chiar nu ne permiteam mai mult. Pe atunci dl vicepreşedinte Achiţei Cristian, era consilier judeţean şi tuna şi fulgera că suma este mare şi că " la ce trebuie " panouri de intrare în judeţ ? Ce să cred acum ? Bănuiesc că este o afacere domnilor, nu de alta avem atâtea nevoi la nivel de judeţ încât acesta ar trebui să fie ultimul lucru care să trebuiască să-l facem, să schimbăm panouri. În sfârşit, ce daţi din banii dvstră?

Domnule preşedinte, de ce nu aţi dispus curăţirea zonei de montare a acestor panouri ? de ce nu le-aţi pus în evidenţă prin turnarea unui cerc cu diamentrul de 2-3 metri asfaltat pentru a se preîntâmpina buruienişul care acoperă panourile?

Vă permiteţi să tocaţi banii aiurea, pe vise şi fantasme de criză. Aveţi bani la discreţie aşa-i ? V-am pus această întrebare motivat de faptul că în atenţia executivului am auzit că stau nişte proiecte care vor fi finalizate "la paştele cailor". Este adevărat? sau acum nu se spune nimic. Ce de bani tocaţi cu nu ştiu ce firmuliţe care fac evaluări de riscuri financiare, analize socio-economice şi alte tipuri de studii de care s-ar putea să nu fie nevoie, nu în condiţiile actualei crize ce se anunţă mai mult decât gravă. Vor zace prin sertare. Editări de reviste turistice, hărţi promoţionale şi alte prostii de criză, aberaţii ale unor inconştienţi care vor ridica din umeri a neputinţă atunci când trebuie să găsească soluţii la cele ce vor urma, că de dat socoteală deocamdată nu dau.

Ce sunt banii lor?

Vă mai spun domnule preşedinte că numai Bunul Dumnezeu a vrut ca eu să stau 8 ani la conducerea CJ şi să rezolv situaţia miliardelor aruncate pe proiectele începute în 94, 95, 96, 97, 98, 99 şi care zăceau nefinalizate, nemaipunând la socoteală sutele de sertare pline cu proiecte pentru care s-au încasat miliarde şi nu ştiu dacă vreodată se va mai uita cineva la ele, în condiţiile în care legislaţia s-a schimbat de o sută de ori în ceea ce priveşte conceperea lor.

În fine, în articolul intitulat " Din nou schimbări în Consiliul judeţean" afirm că este o batjocură ce se întâmplă în viaţa politică a ţării noastre.

Este trist, ruşinos dar în mod deosebit dăunător bunului mers al societăţii.

Voi reveni curând.

CC

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu