marți, 30 iunie 2009

Geamătul surd al geniului suferinţei pe altarul culturii botoşănene

Un articol din presa scrisă, „ câinele de pază al democraţiei „ din Botoşani, scurt comentariu

„ Exista, mai intai, latrăii, pe cât de agresivi, pe atât de laşi, nutrind convingerea că superlativul "seriozităţii" în gazetărie este slujirea cu credinţă a stăpânului. Transferând, bineinţeles, cu un firesc cuceritor, zisa credintă următorului stăpân care moşteneşte puşca. Urmează ogarii, câini de vânătoare iuţi şi eficienţi, care ştiu să hăituiască prada, primind in schimb răsplata; dacă aceasta nu corespunde, ogarul se duce la vânătorul care dă mai mult, indiferent ce pană poartă la pălărie. Mai sunt buldogii, câini devotaţi, care nu inţeleg prea bine ce fac, dar dacă stăpânul le zice "şo pe el!" numai o injecţie specială le mai poate descleşta fălcile din pulpa respectivă. Despre maidanezi, pudeli si pekinezi nu mai vorbesc - îi ştiţi.” extras ziarul Gândul cu un articol al lui CTP.
Mi-a plăcut cum descrie plastic tipurile de presă de la noi, cu osebirea că la noi, la Botoşani, maidanezii, pudelii şi pekinezii abundă.

Revenind la unul din „ogarii democraţiei”, am văzut în „Evenimentul de Botoşani” din data de 26.06.2009 că Lucian Alexa mă acuza de ignoranţă, că aş fi un om pentru care cultura a însemnat pur şi simplu otravă, având sub control peste un deceniu, destinul judeţului.
De aceea, încerc un răspuns pentru acest domn iritat şi revoltat, ca unul din patrupedele mici şi obraznice enumerate mai sus :
Pentru început trebuie spus că actul de cultură se dezvoltă şi înfloreşte având în centru OAMENI DE CULTURĂ şi nu „caricaturi culturale de provincie „ ,care sug un acelaşi ciolan pe la diverse partide, pentru a beneficia de un salariu sau vreo friptură de la protocolul chermezelor şefilor.
Dle Alexa L., nu cunosc cât de cult eşti dumneata însă îţi spun că eşti necitit, nevorbit şi nebăgat în seamă, pe deasupra un pic îngâmfat şi orgolios.
Prin comparaţie cu ce am făcut eu, în plan practic, că nu sunt om de cultură şi nu mă pretind, dumneata eşti invizibil pentru botoşăneni şi asta pentru simplul fapt că cei din breasla slugarnicilor culturnici de pe la diverse partide te dispreţuiesc în calitate de „prieteni de păhărel”. Şi eu consider că acela este om de cultură care este recunoscut de erudiţii din domeniu ca atare şi nu aceia care se autointitulează „genii ale culturii decadente contemporane”. Oricum este târziu şi pentru dumneata să mai apuci să devii „un Eminescu” sau măcar un poet actual precum Păunescu…… Şi dacă tot veni vorba de omul de cultură Alexa L., spuneţi botoşănenilor ce aţi făcut până acum pe acest tărâm al culturii botoşănene ?, nu te întrebăm de cea la nivel naţional sau internaţional, căci vezi matale, mulţi nu ştiu şi ar fi păcat să ne treacă viaţa într-o aşa de crasă incultură. Să nu ne zică cineva mai târziu : „ băi inculţilor, cum, nu ştiţi voi cine este Alexa L. ?sau cine a fost ?” , aflându-te cândva la vârsta venerabilei senectuţi.
Uitaţi, eu mă mândresc că azi, datorită mie şi numai mie, avem un sediu frumos de Bibliotecă judeţeană, avem inventariate toate bibliotecile din judeţ, dar şi fondul de carte existent a fost înbunătăţit. Până la urmă este un act de cultură să asiguri logistica necesară desfăşurării unor acte de cultură.
Dacă nu eram în opoziţie, astăzi Casa Sofian ar fi devenit un Centru cultural de excepţie, reprezentativ pentru meleagurile care au dat atâtea personalităţi sfinte ale culturii române. Aud prin presă ecouri că s-ar încerca să se facă ceva, mi-e frică că sunt numai semnale de presă. Bine ar fi să nu fie numai atât.
Oare cine a fost la conducerea judeţului când vorbim de lucrurile bune ce s-au petrecut la Memorialul Ipoteşti ? Aici trebuie recunoscut faptul că domnul Coşereanu V. a pus suflet să construiască acolo, a creat o viziune modernă pentru aceste locuri şi i-am lăsat mână liberă să facă o oază de cultură adevărată acolo, să nu ne facem de râs când vin străinii la noi şi cei ce-l apreciază pe Eminescu.
Sau cine a participat personal la refacerea şi construcţia a sute de lăcaşe de cult în judeţ ?
Am fost şi blocat dur în dezvoltarea unor proiecte: exemplu, cel în parteneriat cu Primăria Mihai Eminescu, pe Programul Phare CES 2004-2006, pentru a se extinde arealul de cultură de la Ipoteşti ce cuprindea şi Lacul cu nuferi. Păcat că acum s-au descoperit brusc proprietari asupra pădurii şi lacului lui Eminescu. Nu spune nimeni nimic de dreptul la proprietate, care este sfânt, însă dacă-l vindem şi pe Eminescu, ce ne mai rămâne ?
N-am văzut să urlaţi prin presă, să ieşiţi cu societatea civilă şi cea culturală a Botoşanilor pentru a apăra cultura botoşăneană, pentru a lupta împotriva meschinăriilor şi aranjamentelor subterane care lovesc în ea. Aici trebuie să găsiţi soluţii împreună cu şefii PDL local, la care presupun că aveţi acces şi influenţă. Şi uite aşa, în loc să vorbim de fenomenul dadaist, domnule Alexa L., vorbim de Eminescu, „ perimatul” , nu ?
Ne întoarcem de asemenea la blocajul în a pune în valoare judeţul nostru, prin Muzeul de etnografie, scos de către noul proprietar în stradă. Aici aveam un proiect valoros pe Phare, care urma să intre la finanţare însă lanţul retrocedărilor a funcţionat impecabil şi a lovit, astfel că ne-am restrâns cu obiectele de patrimoniu pe unde s-a putut.
Aşa am gândit acel proiect legat de Casa Ventura în care funcţionează Şcoala Populară de Artă şi care prin reabilitare şi valorificare suplimentară a spaţiilor existente, ar putea găzdui şi Muzeul de etnografie al judeţului Botoşani. Sper să nu-l „trântească” la evaluare ADR Nord-Est, căci este depus deja pentru a beneficia de fonduri structurale.
Procedezi domnule Alexa L. ca un necitit şi un neinformat, copleşit de chinurile creaţiei care stă să irumpă din interiorul dumitale vulcanic şi n-o face, de vreo 50 de ani şi ai găsit şi vinovatul pentru nefericirea dumitale – Conţac. Nu suntem noi vulgii din Botoşani capabili să înţelegem chinurile creaţiei, de aceea ne rezumăm în a constata că parcă v-am văzut cam des pe la „localuri literale” că nu le putem zice „cafenele literare” dat fiind contextul de funcţionare. Ne-am tot salutat, cum se face, tot prin crâşme……eu având timp liber să intru, să vizitez locuri unde nu aveam timp înainte să merg. Dar în ce priveşte faptul că-ţi faci veacul prin crâşme, poate ne înşelăm în ignoranţa noastră totală „şi-s răi invidioşii din coasta dumitale”. Chiar nu mă pasionează predilecţiile dumitale.
Nu te judec pentru afirmaţia făcută în editorialul intitulat „Turism cultural” că vezi Doamne, în prezent, în fruntea judeţului aveţi un om deschis la orice gestică spirituală, dar pe acest om l-a costat 4 miliarde această gestică, acum când este RECESIUNE. Ce părere ai ? Sigur vei păpa şi dumneata ceva din ei. Eu am fost împotriva golănelilor şi profitorilor.
Afirmi că eu, auzind de câte o acţiune culturală, „fugeam ca dracul de tămâie”. Dar vreau să te întreb dle Alexa L., şuetele dumitale înseamnă cultură ? Când veniţi cu aceleaşi tipuri de discursuri, cu aceleaşi broşurele chinuite, cu aceleaşi reviste prăfuite de limitele ce vă obstrucţionează propria viziune, asta nu înseamnă cultură, asta înseamnă pseudocultură şi impostură, originalilor ! Că sunteţi mai mulţi geniali la masă.
Oamenii adevăraţi de cultură din judeţul nostru sunt persoane foarte modeste şi preţioase prin însăşi opera lor, fără a se buluci la pupat tălpi pe la diverse partide, uite pentru cultura matale generală, îţi dau un mic exemplu: Doamna prof. dr. etnolog Olaru Paveliuc Angela este un om care-l apreciez, de aceea am ajutat-o să editeze cărţi care sunt valoroase pentru generaţii de botoşăneni şi nu numai.
De asemenea conceperea monografiilor zonelor de cultură şi creaţie din judeţul Botoşani au beneficiat de ajutorul meu personal, fără a face din asta vreun „scandal mediatic”.
Mai reţine faptul că Muzeul de artă al judeţului Botoşani are lucrări de excepţie ale pictorilor originari din judetul Botosani sau care si-au petrecut o parte din viata in aceasta regiune (V. Stefan, P. Troteanu, A. Marculescu), precum si lucrari din patrimoniul artistic national (Stefan Luchian, Nicolae Tonitza, Nicolae Darascu. Ion Andreescu, Octav Bancila etc.), am făcut tot posibilul ca publicul să beneficieze de aceste opere, deoarece nu-şi găseau loc în urma retrocedărilor de spaţii, astfel că după mult timp aceste opere pot fi admirate. Apropo dle Alexa L. ai fost să le vezi ?
Aici are un merit şi doamna Condrei Elena care a perseverat şi am ajuns să scoatem operele din magazia Muzeului judeţean pentru a fi văzute de public.
Tot Consiliul Judeţean Botoşani în 2006 a susţinut înfiinţarea pentru prima dată a unei secţii de numismatică în cadrul Bibliotecii „M.Eminescu”, colecţie valoroasă a unui pasionat în domeniu şi care nu se bate cu pumnul în piept că „ e om de cultură reprezentativ al judeţului”. Pe aceasta ai văzut-o dle Alexa ? Mai ai timp....
Mai întrebă-te şi ca să nu oboseşti, îţi dau eu răspunsul, dle Alexa L.: cine a reabilitat Muzeul „G.Enescu” din Dorohoi ? dar Casa memorială de la Liveni ?, dar Biblioteca din Dorohoi ? dar Casa memorială – muzeu de la Ştefăneşti ? Pun pariu că nu ştii căci timpul dumitale este ocupat cu creaţia la cele mai înalte cote de fineţe intelectuală şi astea, pământeşti şi vulgare nu-ţi pot reţine avântul artistic. Înţelegem noi cum stă treaba, unii sunt cu „acţiunea”, alţii cu „ visatul, bârfitul, coţcăitul de invidie şi frustrare şi necunoaştere”.
Mi-aduc aminte că am plantat 50 de pomi fructiferi din banii mei, aduşi de la Bistriţa, la Casa memorială „ G.Enescu” de la Liveni pentru că am vrut să las ceva frumos acolo, însă la a treia noapte de la plantare au fost furaţi. Nici Poliţia, nici primăriţa de la G. Enescu nu a făcut nimic pentru prinderea hoţilor.
Bine, bine vei zice, asta nu-i cultură, nu e, dar e un mod de a arăta că-ţi pasă de locurile de cultură, că te implici mai mult decât cu cuvintele „pe moaţe” vorbind pe la reuniuni mediocre.
Când am fost invitat la evenimente de cultură am fost prezent, cu excepţia momentelor în care eram în imposibilitate, aici vorbim de dezbaterile de la Muzeul judeţean, la Biblioteca judeţeană, Memorialul Ipoteşti, diversele sărbători ale comunităţilor, etc. Am ajutat cu drag, fără să socotesc, multe formaţii culturale din judeţ, ale celor care pun atât de mult suflet la repetiţii, pentru a ieşi totul ca la carte când au oaspeţi din afară. Am făcut rău dle Alexa? Cred că zici că am făcut rău, deoarece ai fi preferat sponsorizări de „caieţele literale”, nu le pot zice „literare”, ale unor înfierbântaţi de la masa vecină.
Îmi cer scuze tuturor oamenilor valoroşi de cultură din judeţ, acelora care au pus şi pun suflet în actul cultural, „scormonitorilor de nestemate de cultură” de pe aceste meleaguri, care nu ies să latre în presă la comanda politică, neosteniţilor truditori „pentru o idee, o pasiune….” care niciodată nu-şi arogă titluri şi onoruri ci pur şi simplu prin simpla lor prezenţă impun respect.
Nu vreau ca aceşti corifei ai iubirii de frumos şi perfecţiune să conchidă că am pus pe toată lumea în aceeaşi oală. Nu, dvs. doamnelor şi domnilor, sunteţi cei care reprezentaţi modele, de la care trebuie să învăţăm, iar o altă tagmă impostoare care a virusat mediul în care vă desfăşuraţi şi care poluează trebuie îndepărtată ca o cangrenă urât mirositoare.
Şi eu şi ceilalţi oameni de bun simţ ştim acest lucru şi facem diferenţa .

Voi reveni
CC

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu