vineri, 25 mai 2018


Apel catre cei avizati si cunoscatori

 

Sunt surprins  de comentariile interminabile legate de mutarea ambasadei Romaniei in Ierusalim.

Toti comenteaza, dar nu justifica prin motivaite, aceasta actiune. Toata lumea isi da cu parerea, s-a ajuns pana la tradare !
 
Fratilor, ajutati-ma sa inteleg si eu ce se intampla, pentru ca, va dau un exemplu:

 
In Scoala primara si gimnaziala nr. 3,  din municipiul Botosani, am facut parte dintr-o clasa cu 39 de levi, din care 28 erau , evrei.
 


In toti acesti ani de scoala, de copilarie frumoasa, relatiile dintre noi, au fost mai mult decat foarte bune.


Am 73 de ani si in viata, pana in prezent, am constatat ca evreii au fost cei care au contribuit la culturalizarea tarii noastre, au facut parte din categoria de romani-evrei care si-au adus contributia deosebit de valoroasa     la cresterea  unei stari bune a poporului roman.

Mentionez ca si atunci cand vorbeau despre furt, spuneau ca cel care facea asta, " sa nu inchida pumnul si sa bage mana pana la umar"…..spuneau sa deschida palma, iar cu ajutorul degetului cel mare , sa se opreasca de la aceasta fapta urata!

Dupa mine, evreii au fost de bun augur pentru poporul roman, integrandu-se complet in obiceiurile si cultura noastra.

Am fost in Israel, au fost primitori, cu bun simt, peste 65 % dintre ei vorbeau limba romana.

Pe de alta parte, nu putem spune ca cei din vest au dat multe dovezi de reala deschidere, de multe ori, fiind intr-un grup de turisti, ne priveau de sus, superior si deja eticheta era pusa, "romanii sunt tigani, hoti si puturosi ", poate nu toti gandesc astfel insa le-a fost comod sa ne puna  pe toti intr-o oala si sa perpetueze aceasta optica. Pacat, caci nu toti romanii plecati acolo sunt la fel.

Dupa revolutie, au venit cu fel de fel de ajutoare, nu comentez calitatea lor, daca erau in termen de valabilitate, cine le aducea si ce pretentii avea……………i-am primit la unitate, au parcat tirurile, i-am dus la masa, i-am omenit iar cand am mers eu la ei, la invitatia lor , bineinteles, nu mai raspundeau la telefon…..asa da, omenie !

Greata lor de romani s-a vazut si cu primirea in Schengen, ca nu se poate, ca mai trebuie nu stiu ce ……..nu ne vor si pace!

Daca m-ar intreba cineva , ce aleg ca si partener, va spun sincer, ca as merge cu evreii, pe care ii stiu.

Dvs. ce parere aveti?

marți, 15 mai 2018


Stimata Doamna Senator,


Raman surprins de atitudinea dvs., prin care expediati pe cei care solicita o convorbire telefonica, chiar si in calitate de cetatean  votant.

Conduc o firma privata,  care are 264 de angajati si pentru care ma lupt sa le asigur salariile, totodata sa achit taxele si impozitele , contributiile la stat, adica la bugetul de stat, din care se platesc atatea!

V-am solicitat convorbirea telefonica, din dorinta de va informa in sensul transmiterii catre conducerea guvernamentala, a unor realitati cu care ne confruntam, noi oamenii de afaceri si angajatii firmelor private.

In ultimii ani, lucrez pe mai multe proiecte de investitii, cu resurse asigurate de C.N.A.I.R. Bucuresti, M.D.R.A.P. Bucuresti,  prin programul PNDL I si II, AFIR Romania,  caci in speta, dezvoltarea infrastructurii de drumuri, apartine statului roman.

Daca este sa vorbim concret, noi constructorii avem mari probleme legate de incasarea lucrarilor efectuate, beneficiarii nostri fiind in speta, primariile, consiliile judetene, etc.

Investim intai din resurse proprii in santierele deschise( in cazul nostru peste 15 santiere in judetele Botosani, Suceava, Iasi, Neamt ), fara a fi sprijiniti deloc , nici de autoritatile locale, nici de statul roman. Apoi, dupa punerea in opera conform proiectului tehnic a materiilor prime, materialelor, realizarii consumurilor de carburanti, etc, mai trec cel putin 1- 2 luni , pana se trece de toate etapele de verificare a calitatii lucrarilor si conformitatii lucrarilor executate, cu proiectul tehnic. Odata admisa la plata, situatia de lucrari merge la semnat  catre diriginte, proiectant , primar, etc, de multe ori acestia fiind abordati pe rand , in functie de cum sunt gasiti , caci toti au un program foarte incarcat…..

Niciodata nu am primit sume in avans, pentru ca nimeni nu-si asuma acest lucru, toti beneficiarii care reprezinta statul roman,  merg pe principiul rambursarii cheltuielilor la min. 45-60 de zile de la inregistrarea facturilor, bazandu-se pe o lege din 2013, Legea 72/2013.

Cu o singura exceptie, pe fondurile europene, in prima perioada de programare 2007-2013, prin ghidul de finantare al investitiilor era prevazuta posibilitatea acordarii unui avans, obtinut prin asa numita cerere de prefinantare, care era promovata de autoritate, insa asta insemna un hatis de documente de procurat si trimis intr-un  nr. de 101 de exemplare, in sfarsit , in urma aprobarii acestei cereri,  care de obicei se realiza destul de repede, veneau in conturile autoritatii, intre 10-30% din valoarea proiectului, astfel incat platile lucrarilor se realizau mai usor.

Ori asa cum se petrec lucrurile acum, este foarte greu, daca nu imposibil si mi se pare, parere intarita si de partenerii nostri privati,  ca este un mod de a baga  firmele romanesti in faliment. Intereseaza pe cineva asta ? Nicio firma romaneasca nu-si permite sa sustina 10-12 lucrari,  in care platile se fac la un interval atat de lung ! Da, veti spune ca de ce 10 lucrari? Pentru ca este foarte greu de sustinut o societate cu utilaje, oameni si angajamente financiare catre terti.

Asa cum spuneam, pentru fiecare lucrare, lucram pe resursele financiare proprii ,  cca 500.000 -1.500.000 lei/lucrare, dupa care, pana sa ajungem sa depunem facturi, mai trec 45-50 de zile, iar platile se fac in cel mai fericit caz la 45  -60 de zile?!

Anul trecut in cadrul PNDL I, am avut 3 situatii de lucrari din oct. 2017, pe care intr-un final le-a platit M.D.R.A.P. Bucuresti, pe la sfarsitul lunii martie 2018. Noi cu ce sa traim, atatea luni?, cum sa platim salariile oamenilor, caci ei au muncit !

In aceste conditii, inca o data afirmam ca este foarte greu, pentru o societate comerciala mica ca a noastra, vorbesc in general si de  alte societati comerciale romanesti,  sa reziste, sa mai fiinteze, subliniem cu aceasta ocazie faptul ca toate aceste societati au angajati si isi platesc corect toate taxele si impozitele la zi, aceasta fiind conditia primordiala de a putea fi primiti in licitatii.   Ganditi-va  ca, ajungem sa  tragem linie pentru un front de  11-12 santiere active, poate mai mult,  in care ai imobilizat zeci de milioane de lei, imprumutati din banci , cu dobanzi foarte mari ca sa sustinem incadrarea in graficele de executie a lucrarilor, insa cu platile…………blocaj total !, amanari, asteptari de rectificari, etc. Intereseaza pe cineva acest aspect? Ar trebui sa intereseze caci nu toti suntem bugetari.

Pe de alta parte, ANAF-ul,  o data ce a fost emisa o factura, imediat solicita plata obligatiilor la stat, impreuna cu contributiile si asigurarile sociale si de sanatate., conform legilor in vigoare.

Vedeti in ce situatie disperata  sunt firmele romanesti, in speta?, toate acestea au angajati cu familii, propriile lor probleme, dar mai mult decat orice, acestia, angajatii lor,  nu solicita ajutoare de la stat, ci pur si simplu, muncesc si muncesc greu.

Care este solicitarea noastra?

Va rugam, in calitate de deputati, senatori, reprezentanti ai legislativului din Romania,  sa va aplecati si  asupra problemelor societatilor private, caci si acestia fac parte din Romania , si acestea au mari probleme si consideram ca acestea sunt indispensabile dezvoltarii acestei tari, daca este cum spuneam, sa punem corect problema. Mai uitati-va si la cei care contribuie la bugetul de stat, nu numai la cei care au nevoi !

Este inadmisibil sa ne inchidem intr-un turn de fildes, sa mimam investitii aduse acasa, pe care le realizeaza privatii,  si sa fim autisti la problemele acestora.

Cate intalniri ati organizat impreuna cu mediul de afaceri din Botosani?, ce probleme au acestia? Cum ati preluat macar o parte din aceste probleme, care sunt general valabile pt. toate firmele romanesti, pt. a se gasi o solutie, macar de bunavointa de a indrepta legi care ne sunt ostile, caci asa au fost facute de la inceput !

Mai apropiati-va si de oameni cu experienta, caci acestia nu musca, din contra pot fi un plus de valoare, macar ca exemplu pt. ce au realizat in viata ( exceptie facand  aranjamentele de arestare ca sa-mi astupe gura..)

Oare chiar nu se poate vorbi, in calitate de cetatean,  cu unul din senatorii Botosaniului?, asa de pretiosi sutem?